Kaffe – derfor har kaffemaskinen og teknologien bak så mye å si

Å lage kaffe er en hel vitenskap, selv om mange nordmenn er vant ved bare å trykke på en knapp på kaffemaskinen. Et slikt brygg er kanskje greit i hverdagen, men profesjonelle espressomaskiner vil gi deg en helt annen opplevelse. Kaffebønnene er selvfølgelig avgjørende for smaken, men kaffemaskinen har også svært mye å si for resultatet.

Temperatur og trykk

En espressomaskin vil enkelt forklart presse vann under trykk gjennom et filter med kvernede kaffebønner. Denne enkle funksjonaliteten er felles for både profesjonelle espressomaskiner og mer rimelige varianter. Det kan høres forlokkende enkelt ut, men en god espressomaskin inneholder mye teknologi og håndverkskunnskap. Et italiensk merke som La Marzocco, grunnlagt allerede i 1927, er et godt eksempel på hvordan de små detaljene er avgjørende.

Vannet som pumpes gjennom kaffefilteret må ha riktig temperatur, samtidig som trykket må være riktig. Disse to faktorene er avgjørende for et godt resultat, ved at vannet som strømmer gjennom de kvernede kaffebønnene tar med seg smak på en optimal måte.

Nykvernede kaffebønner er obligatorisk

En profesjonell espressomaskin har ikke noen innebygget kvern. Det er kanskje praktisk med en slik løsning i enklere kaffemaskiner, men i en skikkelig italiensk espressomaskin er kontroll og fleksibilitet avgjørende. Hobbybaristaen kan tilpasse espressoen ved å justere for eksempel kverningsgrad og nøyaktig mengde kaffe i filteret. På denne måten er det også mulig å skape nye smaksopplevelser, på en helt annen måte enn med en automatisk maskin.

Det er ikke spesielt lurt å kverne en stor mengde kaffebønner av gangen, jo ferskere desto bedre. Derfor er det også vanlig å ha en egen kaffekvern ved siden av espressomaskinen, slik at det er mulig å kverne bønner til akkurat en kopp. Det er denne kombinasjonen, gode kaffebønner, riktig kverning og en profesjonell espressomaskin, som skaper det aller beste resultatet. En enkel kopp kaffe kan være en fantastisk opplevelse, da er kaffemaskinen avgjørende.